Daugumai niekas nesikeis

VMI prie FM Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė aiškino, kad, bendrai kalbant, atvirkštinis PVM taikymas yra tokia mokėjimo tvarka, kai PVM moka ne pardavėjas, o pats pirkėjas.

„Kitaip tariant, įprastu atveju pardavėjas turi prievolę surinkti PVM iš savo pirkėjų ir jį sumokėti į biudžetą.

Atvirkštinio PVM atveju pardavėjas PVM iš pirkėjo neima ir pirkėjas pats turi prievolę tokį PVM mokėti į biudžetą“, – skirtumus aiškino R. Virvilienė.

Jos teigimu, pats svarbiausias dalykas, kurį reikia suprasti yra tai, kad paprastų pirkėjų šis įstatymo pakeitimas neliečia. Kaip aiškino, paprastas gyventojas, įsigydamas elektronikos prekę, už ją mokės lygiai taip pat, kaip ir iki šiol.

„Atvirkštinis PVM taikymas palies tik tuos pirkėjus, kurie yra registruoti kaip PVM mokėtojai (vykdantys veiklą asmenys ir įmonės, kurios atitinka PVM įstatymo nuostatas ir kurių pajamos per metus viršija 45 tūkst. Eur – DELFI)“, – pabrėžė VMI specialistė.

Tiesa, ne mažiau svarbu, kad ar atvirkštinis PVM PVM mokėtojams bus taikomas, priklausys ir nuo prekių įsigijimo būdo.

Pavyzdžiui, jeigu fizinis ar juridinis asmuo parduotuvėje perka mobilų telefoną ar planšetę ir gauna kasos aparato kvitą, tai atvirkštinis PVM taikomas nebus.

Tačiau situacija visai kitu kampu pasisuka tada, jeigu kompiuterio įsigijimas vyksta jį perkant elektroninėje parduotuvėje, o kvitas nėra išduodamas. Tokiu atveju atvirkštinis PVM jau bus taikomas.

R. Virvilienė pabrėžė, kad atvirkštinis PVM paprastai taikomas tik didmeninėje prekyboje ir netaikomas tada, kai pardavimas yra įforminamas, išduodant kasos aparato kvitą.

Kaip atrodys pirkimai

Anot specialistės, atvirkštinio PVM atveju pardavėjas, išrašydamas PVM sąskaitą faktūrą, be įprastų rekvizitų, taip pat turės nurodyti, jog parduodamoms prekėms yra taikomas „Atvirkštinis PVM“.

„Pirkėjas, gavęs tokią PVM sąskaitą faktūrą, pardavėjui sumokės prekės kainą be PVM, o įprastoje PVM deklaracijoje, deklaruodamas tokį pirkimą, dar papildomai pildys 33 laukelį, kuriame ir nurodys PVM sąskaitoje faktūroje apskaičiuoto PVM sumą“, – aiškino VMI atstovė.

Pasak jos, pagrindinis atvirkštinio apmokestinimo mechanizmo taikymo tikslas ir siekis – užkirsti kelią mokesčių vengimui bei PVM sukčiavimui.

„Taikant atvirkštinio apmokestinimo mechanizmą prekių pirkėjas sandoryje veikia kaip apmokestinamasis asmuo (PVM mokėtojas) ir yra atsakingas už PVM sumokėjimą biudžetui.

Kai prekeivis iš savo pirkėjo negauna PVM jis neturi galimybės nevykdyti mokestinių įsipareigojimų šalies biudžetui. Dėl šios priežasties tradicinės karuselinio sukčiavimo schemos nebetenka prasmės“, – apie laukiančių pokyčių esmę sakė R. Virvilienė.

Jos teigimu, įprastai PVM sukčiavimo schemos yra labai sudėtingos, o dažnai siekiant išvengti PVM mokėjimo, naudojamos ne 2-3 įmonės, kaip tai buvo prieš 20-30 metų, o 10-15 skirtingų realių įmonių ir dar 20-25 fiktyvios įmonės, kurių dalis dar būna registruotos užsienio valstybėse.

Kainos keistis neturėtų

„Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis DELFI sakė, tokius pokyčius vertinantis teigiamai.

„Tokią atvirkštinė PVM taisyklę taiko ne viena Europos Sąjungos valstybė, kad išvengtų sukčiavimo.

Tai yra pasiteisinusi priemonė, kuri leidžia valstybei tikėtis surinkti daugiau PVM nedidinant mokesčių. Tai sveikintina iniciatyva, nes Lietuva išsiskiria ES pagal tai, kiek nesurenka PVM ir kiek galėtų surinkti turėdama tokį aukštą PVM tarifą“, – komentavo ekonomistas.

Paklaustas, kokios įtakos tokie pokyčiai turės eiliniams pirkėjams, N. Mačiulis aiškino, kad elektronikos prekių kaina keistis neturėtų.

Nerijus Mačiulis

„Atvirkštinis PVM taikymas neturėtų turėti jokios įtakos kainoms, nes mokėtina PVM suma nepasikeičia, pasikeičia tik mokėtojas, turės mokėti ne pardavėjas, o pirkėjas.

Kaina gali padidėti tik tuo atveju, jei iki šiol buvo naudojamasi tokia sukčiavimo schema ir nemokamas PVM“, – sakė jis ir aiškino, kad galima sakyti, kad tai bus ir netiesioginė teigiama įtaka Lietuvos gyventojams per galimai didesnes biudžeto pajamas.

Kalbant apie kainų pokyčius, kad jos nesikeis teigė ir VMI specialistė R. Virvilienė.

Planuojama, kad PVM prievolė bus taikoma pirkėjui, o ne pardavėjui. Ji bus taikoma šioms elektronikos prekėms – standiesiems diskams, mobiliesiems telefonams, planšetėms ir nešiojamiesiems kompiuteriams. Neatmetama, kad naujoji tvarka įsigalios jau nuo šių metų rugpjūčio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)